Pralin med nougat & karamelliserade hasselnötter
Då det tar ett tag att beskriva metoden för att gjuta de själva pralinskalen hänvisar jag er till ett av mina tidigare inlägg där detta beskrivs. http://laktosglutenfritt.blogg.se/2016/june/pralinskal.html
Jag fyllde 72 st praliner med denna fyllning & fick fortfarande en del kvar.
200 g rostade hasselnötter
8 msk ljust muscavado socker
4 msk vatten
1 tsk havssalt
400 g mjölkchoklad
1 dl grädde
Jag gjorde karamelliseringen i 4 omgångar för att underlätta.
Lägg socker, vatten & salt i en stekpanna. Låt koka ca 3-5 min, utan att röra om (vicka ev på pannan lite lätt för att jämna ut karamelliseringen).
Lägg i nötterna & rör om.
Lägg över nötterna på en plåt med bakplåtspapper & lå svalna.
När de är svalnade är det dags att göra nötcremen.
Ta hälften av nötterna & lägg i fördelaktigen en matberedare & kör till en slät massa. Tillsätt lite olja för att få den lenare.
Gör nu en ljus chokladganache. Hacka mjölkchokladen & lägg i en skål.
Värm grädden tills den kokar & häll den då över chokladen. Låt stå någon sekund och rör sedan om till en blank ganache.
Låt svalna.
När ganachen har svalnat, rör då i nörcremen & hacka de karamelliserade nötterna som är kvar & rör även ner dem i nougaten.
I nedan bilder är även övriga två praliner som var med i årets julask med, de presenteras i två separata inlägg.


