Glutenfria saffransbullar
Grundrecepet är taget ur Jessica Frej & Maria Blohms bok Nytt fikabröd: baka gott utan gluten. Men så gjorde jag en variant med vaniljfyllning samt att jag testade att öka gradantalet på ugnen och ha bullarna inne en kortare tid vilket jag tycker gav ett bättre resultat.
Receptet ger ca 20 st bullar.
2 påsar saffran (1 g)
150 g rismjöl
50 g majsmjöl
150 g potatismjöl
100 g strösocker
1 tsk vaniljsocker
½ tsk salt
75 g smör
350 g mjölk
20 g jäst
10 g xantangummi
10 g fiberhusk
Fyllning med mandelmassa
100 g smör rumstempererat
100 g mandelmassa
Vaniljfyllning
200 g smör
1½ dl strösocker
4 tsk vaniljsocker
1st uppvispat ägg
Mandelspån
Pärlsocker
Lös upp jästen med mjölken i en bunke & tillsätt sedan resterande ingredienser utom fiberhusken & xantangumit.
Vispa samman allt med elvisp eller med använd vingen till degblandaren, i ca 5 minuter.
Tillsätt fiberhusken & xantangumit & vispa ytterligare ett par minuter så degen blandas väl.
Låt degen jäsa i bunken övertäckt med plast i ca 2 timmar.
Stjälp uppdegen på en bänk mjölad med rismjöl & lägg lite mjöl över degen.
Kavla ut degen till en rektangel.
Blanda rumstempererat smör & mandelmassa & bred det över degen.
Rulla ihop degen från långsidan & skår den i 20 bitar.
Lägg bullarna i formar & låt jäsa under bakduk i ca 1 timme.
Värm ugnen till 250°C.
Pensla bullarna med ett uppvispat ägg & strö mandelspån & pärlsocker ovanpå.
Grädda bullarna mitt i ugnen i 8-10 minuter.
Låt svalna och njut!


