laktos&glutenfritt.blogg.se

Laktos- och glutenfri receptsamling. Jag använder mig utav laktosfria produkter i samtliga recept även om det inte står, eftersom det enkelt går att byta ut vanligt smör, grädde osv till laktosfritt rakt av.

Lemon meringue cheesecake

Publicerad 2015-11-01 17:24:00 i Bakverk,

Ursprungsrecept från Roy Fares med viss modifikation för att bli glutenfri. 
 

Pajbotten

200g digestivekex

28g strösocker

100g smör

Cheesecakefyllning

600g färskost

180g strösocker

0,5 vaniljstång

25g potatismjöl

2-4g fiberhusk

175g gräddfil

110g ägg

15g äggula 

Lemon curd

100g citronjuice

85g strösocker

110g ägg

20g äggula

60g osaltat smör

Italiensk maräng

130g äggvita

75g vatten

210g strösocker 

 

Pajbotten

Sätt ugnen på 180⁰C.

Kör kexen till fina smulor i en matberedare. Tillsätt sockret och mixa ihop. Smält smöret och
tillsätt det. Blanda ordentligt och fördela sedan blandningen jämnt på botten av en springform, ca. 22 cm i diameter och 3-4 cm upp på kanterna. Grädda mitt i ugnen i 10 minuter. Låt svalna helt.

Cheesecakefyllning

Sätt ugnen på 200⁰C.

Vispa färskost och socker fluffigt i en bunke. Dela vaniljstången på längden, skrapa ur fröna och blanda ner dem i bunken tillsammans med mjöl och fiberhusk. Vispa ner mjölblandningen i färskostblandningen i 3–4 minuter och vänd sedan ner gräddfilen med en slickepott.

Vänd därefter ner 1 ägg i taget samt äggulan och blanda noga. Häll smeten i formen med pajbotten och grädda mitt i ugnen i 10 minuter.

Sänk värmen till 110⁰C (öppna inte ugnsluckan) och grädda i 45 minuter till. Stäng av ugnen och låt cheesecaken stå i eftervärmen i ytterligare 20 minuter. Låt svalna innan cheescaken ställs in i kylen i minst 6 timmar, gärna över natten, så att den stelnar ordentligt.

Lemon curd

Pressa citronsaft och lägg i en kastrull tillsammans med strösocker. Blanda ägg och äggula i en bunke. Koka upp citronsaft och strösocker och häll det över äggen lite i taget och blanda konstant.

Sänk värmen på spisen och häll tillbaka allt i kastrullen, under konstant omröring värmer du på allt tills den börjar tjockna till lite lätt. Häll över curden i en ren bunke och klicka i smöret, blanda väl till en slät lemon curd. Plasta och låt svalna helt i kylen, minst 3-4 timmar.

På en kall cheesecake, bred försiktigt ut den kalla lemon curden på toppen och låt stå i kylen. Fortsätt med marängen.

Italiensk maräng

Koka upp vatten och socker till 121⁰C. När termometern visar 110⁰C börjar du vispa äggvitorna till ett fast skum. Häll i en tunn stråle ner sockerlagen i bunken och vispa samtidigt med elvispen på maxhastighet. Vispa sedan på medelhastighet tills marängen är kall.

När marängen är kall, häll upp i en spritspåse. Gör sedan ett mönster med påsen på toppen av den kalla cheesecaken och bränn av topparna med en gasbrännare.

 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela