laktos&glutenfritt.blogg.se

Laktos- och glutenfri receptsamling. Jag använder mig utav laktosfria produkter i samtliga recept även om det inte står, eftersom det enkelt går att byta ut vanligt smör, grädde osv till laktosfritt rakt av.

Pralin med smak av morotskaka

Publicerad 2019-02-04 09:30:00 i Praliner,

Pralinen är med ett skal av mörk choklad & innehåller 3 olika fyllningar, dekoren gjorde jag med tempererad vit choklad som jag färgade med pulverfärg & sedan penslade i formen. Recepten på fyllningar räcker till cirka 72 praliner beroende på storlek.
 
Morotsmarmelad
250g finrivna morötter
1 citron, saft & finrivet skal
1 tsk finriven färsk ingefära
1 dl morotsjuice
1 dl vatten
500g syltsocker
valfritt 2 msk flytande fruktpektin
 
Kardemummaganache
120g grädde
240g vit choklad
20 g smör
2 tsk mald kardemumma
 
Pralinskal
100g tempererad vit choklad
Pulverfärg orange
1200g tempererad mörk choklad för 72 praliner (400g per omgång, 24*3 praliner)
 
Börja med marmeladen
Lägg morötter, citronskal & -saft, ingefära, morotsjuice & vatten i en kastrull.
Rör om & koka på medelvärme i cirka 10 minuter tills morötterna mjuknat.
Tillsätt syltsockret & låt marmeladen koka i 5 minuter. 
Skumma samtidigt av marmeladen.
Tillsätt ev flytande fruktpektin för att få en fastade marmelad, rör om & koka då ytterligare någon minut.
Ta kastrullen av värmen & mixa marmeladen lätt med stavmixer.
Häll marmeladen i burkar & låt svalna i rumstemperatur.
Marmeladen måste vara helt avsvalnad när pralinerna ska fyllas & lägg marmeladen då i en spritspåse för att underlätta att fylla pralinskalen.
 
Gör därefter ganachen.
Hacka den vita chokladen & lägg i en bunke.
Koka upp grädde tillsammans med kardemumman.
Lägg smöret på chokladen & häll över grädden.
Vänta cirka 1 minut & rör ganachen slät.
Häll upp i en spritspåse & låt kallna i rumstemperatur tills den kan användas.
 
Gör pralinskal enligt beskrivning i ett av mina tidigare inlägg http://laktosglutenfritt.blogg.se/2016/june/pralinskal.html
Dekoren görs genom att temperera vit choklad & samtidigt som chokladen tempereras på marmorplattan så blanda i pulverfärg tills chokladen har den färg som önskas.
Använd sedan en pensel för att pensla lite choklad i hålen för pralinskalen.
 
Fyll sedan skalen först med marmelade & sen ganachen innan pralinerna lockas.
Pralinerna håller cirka 1 månad & jag föredrar att förvara dem i plåtburkar i kylen.
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela