laktos&glutenfritt.blogg.se

Laktos- och glutenfri receptsamling. Jag använder mig utav laktosfria produkter i samtliga recept även om det inte står, eftersom det enkelt går att byta ut vanligt smör, grädde osv till laktosfritt rakt av.

Pralinfyllningar (Smörkola havssalt, champagne ganache & mörk chokladkola chili)

Publicerad 2016-06-10 09:57:00 i Praliner,

De första pralinerna jag gjorde var med fyllningarna smörkola havssalt, champagne ganache & mörk chokladkola chili, jag har tidigare lagt ut hur skalen gjuts (http://laktosglutenfritt.blogg.se/2016/june/pralinskal.html) så här kommer beskrivning av fyllningarna. 
 
Smörkola havssalt:
200 g smör
2 dl grädde
2 dl strösocker
1 dl farinsocker
1 dl glykos
0,5 dl vatten
1 tsk havssalt
 
Bryn smöret i en kastrull. Blanda ner grädden och farinsockret och ställ kastrullen åt sidan.
Koka upp strösocker, glykos och vatten i en separat kastrull och låt sockermassan koka tills den ändrar färg och får en mörkare ton.
Tillsätt gräddblandningen i tre omgångar.
Rör om med en visp mellan varven. Koka sedan kolan på medelvärme tills den har en temperatur på 124 grader, rör om emellanåt. Häll havssaltet i kolan och häll över blandningen i en bunke med plast över och låt svalna. 
 
Champagne ganache:
100 g grädde
5 g honung
95 g mörkchoklad
30 g champagne/mousserande vin
 
Hacka chokladen och lägg i en bunke.
Koka grädden tillsammans med honung & häll blandningen över chokladen. Tillsätt det mousserande vinet & mixa slät med stavmixer. Häll över blandningen i en bunke med plast över och låt svalna. 
 
Mörk chokladkola chili: Här lyckades jag inte helt med att få det till en bra kola utan det var som att den skar sig, men skriver ut receptet ändå.
 
3 dl socker
2 msk mörk sirap
3 dl grädde
½ dl kakao
1 st röd chilifrukt (urkärnad och finhackad)
1 msk smör
 
Blanda socker, sirap, grädde, kakao & hälften av chilin. Sjud i ca 20 min till 116-118°C. 
Ta bort från plattan & häll i smöret. Strö över resten av chilin, rör om & häll i en bunke med plast över för att svalna. 
 
Låt samtliga fyllningar svalna till dagen efter, sen är det dags att fylla skalen. Jag valde att dekorera dem i efterhand, ta då en tandpetare med lite smält choklad och lägg på pralinen och lägg sedan på önskad dekor. 
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela