Pralin med päronmarmelad & ingefärsganache
500 g päron
1 citron
2 msk honung
3 dl syltsocker
1-2 tsk päronessence
Ingefärsganache
150 g mörk choklad
25 g ingefära
0,5 dl grädde
1,5 msk limesaft
2 msk honung
50 g smör, rumstempererat
Päronmarmelad
Skala & skär päronen i små tärningar.
Lägg dem i en kastrull & pressa citronsaften över.
Tillsätt syltocker och honung & koka ca 10 min tills bitarna mjuknat.
Mixa med stavmixer för att få en slät marmelad (den blev dock aningen lös efter detta).
Tillsätt 1-2 tsk päronessence efter smak, detta är inte nödvändigt men jag tycker det gav en förhöjd smak då det var en marmelad till en mörk pralin.
Låt svalna & häll i en tätslutande burk.
Ingefärsganache
Hacka chokladen & lägg den i en skål.
Skala och skiva ingefäran.
Koka upp ingefäran i grädden tillsammans med limesaft & honung.
Ta upp ingefäran & häll gräddblandningen över chokladen & rör till en slät ganache.
Skär det rumstempererade smöret i bitar & rör ner i chokladblandningen.
Finns det ingefära över rekommenderar jag att ni andvänder zestjärn och river i lite ytterligare inegära för en skarpare smak.
Lägg plastfolie tätt direkt ovan ganachen & låt svalna i rumstemperatur.
Lägg först päronmarmeladen i pralinskalen & därefter ingefärsganchen. Jag använder Mill & Mortar dust för att ge färg på pralinerna. I nedan bilder är även övriga två praliner som var med i årets julask med, de kommer presenteras i kommande inlägg. Askarna köper jag från pralinaskar.se.


