laktos&glutenfritt.blogg.se

Laktos- och glutenfri receptsamling. Jag använder mig utav laktosfria produkter i samtliga recept även om det inte står, eftersom det enkelt går att byta ut vanligt smör, grädde osv till laktosfritt rakt av.

Pralin med citronkola & lakritskross

Publicerad 2016-12-31 10:11:00 i Allmänt, Praliner,

Då det tar ett tag att beskriva metoden för att gjuta de själva pralinskalen hänvisar jag er till ett av mina tidigare inlägg där detta beskrivs. http://laktosglutenfritt.blogg.se/2016/june/pralinskal.html
 
Receptet på kolan tog jag ursprungligen från från Jennys matblogg, härlig blogg med bra inspiration.
 
Jag fyllde 72 st praliner med denna kola & fick fortfarande en del kvar.

5  3/4 dl strösocker
3 st citroner
125 g smör
350 g vit choklad
200 g kokosfett

½ påse Turkisk peppar

Tvätta & riv av det gula skalet från alla citronerna ner i en kastrull. 
Presa sedan ur all saft ur citronerna ner i kastrullen.
Koka upp socker, saft & skal tills sockret har smält. 
Sila sockerlagen, gör rent kastrullen & häll tillbaka blandningen i kastrullen.
Pensla med kallt vatten på kanterna av kastrullen för att förhindra sockret att karamelliseras under koktiden. 
Låt sjuda upp & koka upp till 115°C. 
Tärna i smöret i blandningen & låt fortsätta koka upp till 120°C. 
Hacka den vita chokladen & ner den i smeten, rör smeten blank.
Tärna ner kokosfettet & låt smälta under omrörning. 
När smeten är blank häll upp den i en form klädd i bakplåtspapper & låt svalna.

Krossa den Turkiska pepparn med mortel. 

Fyll pralinskalen med kola och sedan lite krossad Turkisk peppar i botten innan locket gjuts på. 

I nedan bilder är även övriga två praliner som var med i årets julask med, de presenteras i två separata inlägg. Askarna köper jag från pralinaskar.se.

 
 
 
 
 
 
 

 

Om

Min profilbild

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela