Krämbullar
Receptet är hämtat ur boken: Nytt fikabröd: Baka gott utan gluten, av Jessica Frej & Maria Blohm.
Receptet blir 12 bullar
Bulldeg
500g kall mjölk
25g äst
1 msk mald kardemumma
2 tsk
100g kvarg
100g strösocker
80g maizena majsstärkelse
60g rismjöl
50g majsmjöl
200g bovetemjöl
1 tsk bakpulver
20g fiberhusk
Vaniljkräm
300g vispgrädde
3 äggulor
3 msk maizena majsstärkelse
5 msk strösocker
2 tsk vaniljsocker
Topping
1 ägg att pensla med
100g smör
Strösocker
Lägg alla ingredienser för bulldegen utom fiberhusk i en bunke.
Vispa samman allt med elvisp eller med vingen till en bakmaskin/degblandare, i cirka 5 minuter.
Tillsätt fiberhusken & vispa ytterligare någon minut för en jämn deg.
Låt degen jäsa i 2 timmar i en bunke täckt med platsfolie.
Gör under tiden vaniljkrämen så den hinner kallna.
Blanda alla ingredienser till vaniljkrämen utom vaniljsocker i en kastrull.
Låt ktämen skjuda under omrörning tills krämen tjocknar, den får inte bli för varm & koka, då finns en risk att krämen skär sig.
Ta kastrullen från plattan & låt svalna något, blanda därefter i vaniljpulvret.
Häll krämen i en skål & täck med plastfolie, låt den kallna helt.
Värm ugnen till 225°C.
Fyll en spritspåse med en rund tyll i botten med vaniljkrämen.
Stör maizena på bordet & ta ut degen.
Dela degen i 12 lika stora delar & rulla dem runda.
Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper & pensla dem med ett uppvispat ägg.
Tryck ner spetsen på tyllen cirka 2/3 i mitten på bullarna & fyll dem med vaniljkräm genom att sakta dra tyllen uppåt.
Grädda bullarna i ugnen i cirka 15 minuter.
Ta ut dem och låt svalna.
Smält smör & häll strösocker på en tallrik.
Pensla bullarna med smör & doppa dem i sockret.
