Piroger
Från boken: Laga nytt : pasta, pizza, paj & pirog utan gluten. Av Maria Blohm & Jessica Frej
Receptet ger ca 6-9 piroger
Deg
20g jäst
350g vatten
150g rismjöl
50g majsmjöl
150g potatismjöl
1/2tsk salt
75g smör
10g xantangummi
10g fiberhusk
Ägg till pensling
Rismjöl till utbakning
Fyllning går bra med valfri men i detta recept har jag fyllt med nedan.
400g köttfärs
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 burk skivade champinjoner
1 förpackning krossade tomater
2msk ketchup
4msk chilisås
1/2 köttbuljong
Salt, peppar & chiliflakes efter smak
Riven ost
Lös upp jästen i vattnet i en bunke.
Vispa i övriga ingredienser med elvisp ett par minuter till en jämn deg.
Låt degen jäsa i bunken under plast i 2 timmar.
Gör fyllningen.
Hacka gul lök och vitlök & fräs i olja.
Tillsätt champinjonerna & köttfärsen, stek till önskad stekgrad.
Tillsätt krossade tomater, chilisås, ketchup, köttbuljong & kryddor.
Låt puttra en stund & ställ till sidan medan degen jäser klart.
Starta ugnen på 200grader.
Häll ut lite rismjöl på bordet & dela upp degen i 6-9 bitar.
Kavla eller tryck ut degen till rundlar.
Fyll degen med fyllningen.
För att göra vikta prioger, lägg fyllningen med lite ricen ost på toppen på ena sidan, vik över andra & tryck ihop kanten med en gaffel.
För att göra öppna piroger, lägg fyllningen i mitten & tryck upp kanterna så fyllningen hålls på plats, toppa med lite ost.
Vispa upp ett ägg & pensla pirogerna.
Lägg på en plåt med bakplåtspapper.
Grädda i ugnen ca 20-25min.
Låt svalna.
Om de inte ska ätas direkt går de bra att frysa in & tina senare.
