laktos&glutenfritt.blogg.se

Laktos- och glutenfri receptsamling. Jag använder mig utav laktosfria produkter i samtliga recept även om det inte står, eftersom det enkelt går att byta ut vanligt smör, grädde osv till laktosfritt rakt av.

Tårta med browniebotten, passionsfruktsmousse och vit chokladglaze

Publicerad 2017-03-29 19:22:18 i Allmänt,

Första försöker med att göra en tårta med mirror glaze, det blev lyckat så här kommer receptet.
 
Det tar två-tre dagar att göra tårtan så planera väl, botten & passionsfruktsmoussen fryses in så de kan med fördel göras flera dagar innan.
 
Passionsfruktsmousse
8 gelatinblad
4 dl passionsfruktspuré (jag hittade fryst passionsfruktspuré på Mathem som bara var att tina & sedan använda)
Saft av 1 citron
8 ägg, separerade i gulor & vitor
2 dl strösocker
7 dl grädde
 
Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten i ca 5 min.
Koka upp 2 dl av passionsfrukterna & lägg ner gelatinbladen. Ta bort från värmen & rör runt så allt gelatin smälter. Häll ner massan i en bunke tillsammans med citronsaften & resterande passionsfruktspuré.
Vispa äggulorna & sockret ljust & poröst. Rör ner i passionsfruktsblandningen.
Vispa grädden & vänd ner i bunken med passionsfruktsblandningen.
Vispa äggvitorna till ett hårt skum & vänd ner det i passionsfruktsblandningen med stora luftiga tag tills det blandats helt. 
Täck bunken med plastfilm & ställ i kylen i någon timme så moussen sätter sig. 
Perfekt att göra browniebotten under tiden.
 
Browniebotten för en form på 24 cm i diametern
2 ägg
150 g smör
70 g mandelmjöl
2 tsk vaniljsocker
70 g kakao
en nypa salt
Smör till formen
 
Ugn 175°C
Smöra en springform på 24 cm i diametern & klipp en cirkel av bakplåtspapper & lägg i botten. 
Mjöla kanterna av formen, jag använde mig utav pofiber.
Smält smöret.
Skikta alla torra ingredienserna & blanda. 
Rör ner äggen, blanda & häll till sist i smöret & rör om.
Häll smeten i formen & grädda i mitten av ugnen ca 25-30 min beroende på hur kladdig brownie som önskas.
Ta ut & låt svalna helt.
 
När brownien svalnat helt & moussen satt sig är det dags för montering. 
Skär bort en bit av kanten från brownien så det kommer mousse på hela utsidan. 
Lägg brownien i botten på en springform med 24cm i diametern. Lägg moussen i en spritspåse & fyll formen. När den är fylld, slå formen lite mot bänken så luftbubblorna försvinner.
Täck formen med plastfolié & ställ in i frysen. Spara på moussen om det blir något över för att senare kunna spackla ev hål på tårtan.
 
Vit chokladglaze 
6 dl grädde
300 g hackad vit choklad
8 st gelatinblad
100 g glykos
4 msk titandioxid
 
Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten i ca 5 min.
Koka upp grädde & glykos & rör ner de blötlagda gelatinbladen. 
Häll blandningen över den hackade vita chokladen & rör om. Tillsätt titandioxiden & mixa blandningen med stavmixer. Sila sedan blandningen för att få bort alla klumpar.
Ställ glazen i kylen över natten.
Lägg över den i en kastrull & värm upp på svag värme tills allt smält. Låt sedan glazen svalna i rumstemperatur tills den når 35°C.
Ta fram tårtan en stund innan glazen når rätt grader för att lossa den från formen & täcka igen ev håligheter. Ställ sedan tillbaka den i frysen tills det är dags att glaza tårtan.
Gör i ordning en ugnsform täckt fördelaktigen täckt med plastfolié & ställ ett galler eller en uppochner vänd bunke på den som tårtan kan stå på. 
Ta ut tårtan från frysen & häll glazen över tills tårtan är helt täckt. Ta en rak spatel & dra bort överflödig glaze från toppen. 
Låt tårtan stå ca 10-15 min för att sätta sig & ställ sedan in den i kylen tills servering. Dekorera inte tårtan förrän precis innan servering då tårtan är lite fuktig. 
Tårtan bör stå i kylen ca 4-6 timmar innan servering så moussen & botten hinner tina. 
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela