Tårta med browniebotten, passionsfruktsmousse och vit chokladglaze
Första försöker med att göra en tårta med mirror glaze, det blev lyckat så här kommer receptet.
Det tar två-tre dagar att göra tårtan så planera väl, botten & passionsfruktsmoussen fryses in så de kan med fördel göras flera dagar innan.
Passionsfruktsmousse
8 gelatinblad
4 dl passionsfruktspuré (jag hittade fryst passionsfruktspuré på Mathem som bara var att tina & sedan använda)
Saft av 1 citron
8 ägg, separerade i gulor & vitor
2 dl strösocker
7 dl grädde
Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten i ca 5 min.
Koka upp 2 dl av passionsfrukterna & lägg ner gelatinbladen. Ta bort från värmen & rör runt så allt gelatin smälter. Häll ner massan i en bunke tillsammans med citronsaften & resterande passionsfruktspuré.
Vispa äggulorna & sockret ljust & poröst. Rör ner i passionsfruktsblandningen.
Vispa grädden & vänd ner i bunken med passionsfruktsblandningen.
Vispa äggvitorna till ett hårt skum & vänd ner det i passionsfruktsblandningen med stora luftiga tag tills det blandats helt.
Täck bunken med plastfilm & ställ i kylen i någon timme så moussen sätter sig.
Perfekt att göra browniebotten under tiden.
Browniebotten för en form på 24 cm i diametern
2 ägg
150 g smör
70 g mandelmjöl
2 tsk vaniljsocker
70 g kakao
en nypa salt
Smör till formen
Ugn 175°C
Smöra en springform på 24 cm i diametern & klipp en cirkel av bakplåtspapper & lägg i botten.
Mjöla kanterna av formen, jag använde mig utav pofiber.
Smält smöret.
Skikta alla torra ingredienserna & blanda.
Rör ner äggen, blanda & häll till sist i smöret & rör om.
Häll smeten i formen & grädda i mitten av ugnen ca 25-30 min beroende på hur kladdig brownie som önskas.
Ta ut & låt svalna helt.
När brownien svalnat helt & moussen satt sig är det dags för montering.
Skär bort en bit av kanten från brownien så det kommer mousse på hela utsidan.
Lägg brownien i botten på en springform med 24cm i diametern. Lägg moussen i en spritspåse & fyll formen. När den är fylld, slå formen lite mot bänken så luftbubblorna försvinner.
Täck formen med plastfolié & ställ in i frysen. Spara på moussen om det blir något över för att senare kunna spackla ev hål på tårtan.
Vit chokladglaze
6 dl grädde
300 g hackad vit choklad
8 st gelatinblad
100 g glykos
4 msk titandioxid
Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten i ca 5 min.
Koka upp grädde & glykos & rör ner de blötlagda gelatinbladen.
Häll blandningen över den hackade vita chokladen & rör om. Tillsätt titandioxiden & mixa blandningen med stavmixer. Sila sedan blandningen för att få bort alla klumpar.
Ställ glazen i kylen över natten.
Lägg över den i en kastrull & värm upp på svag värme tills allt smält. Låt sedan glazen svalna i rumstemperatur tills den når 35°C.
Ta fram tårtan en stund innan glazen når rätt grader för att lossa den från formen & täcka igen ev håligheter. Ställ sedan tillbaka den i frysen tills det är dags att glaza tårtan.
Gör i ordning en ugnsform täckt fördelaktigen täckt med plastfolié & ställ ett galler eller en uppochner vänd bunke på den som tårtan kan stå på.
Ta ut tårtan från frysen & häll glazen över tills tårtan är helt täckt. Ta en rak spatel & dra bort överflödig glaze från toppen.
Låt tårtan stå ca 10-15 min för att sätta sig & ställ sedan in den i kylen tills servering. Dekorera inte tårtan förrän precis innan servering då tårtan är lite fuktig.
Tårtan bör stå i kylen ca 4-6 timmar innan servering så moussen & botten hinner tina.

