laktos&glutenfritt.blogg.se

Laktos- och glutenfri receptsamling. Jag använder mig utav laktosfria produkter i samtliga recept även om det inte står, eftersom det enkelt går att byta ut vanligt smör, grädde osv till laktosfritt rakt av.

Semlor

Publicerad 2017-02-05 15:09:00 i Allmänt,

Ursprungsrecept från Jessica Frej & Maria Blohms bok, Nytt fikabröd: baka gott utan gluten.
 
10 st bullar
 
500 g mjölk
20 g jäst 
50 g smör
½ tsk salt
100 g majsmjöl
150 g rismjöl
140 g potatismjöl
120 g strösocker
1 tsk kardemumma
1 tsk vaniljsocker
½ bakpulver
10 g xantangummi 
20 g fiberhusk
 
Mandelmassa
En skvätt mjölk
Grädde
Florsocker
 
Lös upp jästen i mjölken & lägg i resterande ingredienser utom fiberhusken & xantangummit.
Vispa ihop allt med elvisp i ca 5 minuter.
Tillsätt fiberhusken & xantangummit & vispa ytterliggare någon minut så degen blandas väl.
Låt degen jäsa i bunken övertäckt med plast i 2 timmar.
Dela degen i 10 bitar & forma dem till runda bullar. Tillsätt inte mer mjöl utan blöt händerna för att degen inte ska klibba.
Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper & låt dem jäsa i ytterligare 1 timme under en kökshandduk.
Värm ugnen till 200-225 °C.
Grädda bullarna i ca 15 minuter.
Lägg över dem på ett galler & låt svalna innan de fylls. Eller låt dem svalna & frys in dem för att senare tina vid ett annat tillfälle.
 
Fyllningen görs genom att riva mandelmassan grovt, skär av ett lock från bullarna & gröp ut dem. Blanda sedan bullsmulorna med mandemassan & en skvätt mjölk till önskad konsistens. 
Vispa grädden.
Fyll bullarna först med mandelmassa, spritsa sedan grädde på bullen, lägg på locket & pudra tillslut lite florsocker på toppen.
 
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela