Semlor
Ursprungsrecept från Jessica Frej & Maria Blohms bok, Nytt fikabröd: baka gott utan gluten.
10 st bullar
500 g mjölk
20 g jäst
50 g smör
½ tsk salt
100 g majsmjöl
150 g rismjöl
140 g potatismjöl
120 g strösocker
1 tsk kardemumma
1 tsk vaniljsocker
½ bakpulver
10 g xantangummi
20 g fiberhusk
Mandelmassa
En skvätt mjölk
Grädde
Florsocker
Lös upp jästen i mjölken & lägg i resterande ingredienser utom fiberhusken & xantangummit.
Vispa ihop allt med elvisp i ca 5 minuter.
Tillsätt fiberhusken & xantangummit & vispa ytterliggare någon minut så degen blandas väl.
Låt degen jäsa i bunken övertäckt med plast i 2 timmar.
Dela degen i 10 bitar & forma dem till runda bullar. Tillsätt inte mer mjöl utan blöt händerna för att degen inte ska klibba.
Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper & låt dem jäsa i ytterligare 1 timme under en kökshandduk.
Värm ugnen till 200-225 °C.
Grädda bullarna i ca 15 minuter.
Lägg över dem på ett galler & låt svalna innan de fylls. Eller låt dem svalna & frys in dem för att senare tina vid ett annat tillfälle.
Fyllningen görs genom att riva mandelmassan grovt, skär av ett lock från bullarna & gröp ut dem. Blanda sedan bullsmulorna med mandemassan & en skvätt mjölk till önskad konsistens.
Vispa grädden.
Fyll bullarna först med mandelmassa, spritsa sedan grädde på bullen, lägg på locket & pudra tillslut lite florsocker på toppen.

