Pralinfyllning passionsfruktscurd & ganache
Jag har tidigare lagt ut hur skalen gjuts (http://laktosglutenfritt.blogg.se/2016/june/pralinskal.html) så här kommer beskrivning av en tvådelad fyllning av passionsfrukt.
Passionsfruktscurd
1 dl passionsfruktspuré (finns ofta fryst)
1 lime (skal & saft)
50 g smör
1 dl strösocker
2 st äggulor
Tina passionsfruktspurén.
Riv limeskalet i en separat skål och pressa ut saften i bunken med passionsfrukten.
Koka upp vatten i en kastrull till ett vattenbad för att sjuda curden på, sänk värmen & låt vattnet sjuda. Lägg smöret i en rostfri bunke som täcker kastrullen och sätt den på vattenbadet så att smöret smälter.
Ta kastrullen från plattan & blanda ner fruktköttet, limesaften, sockret & äggulorna i smöret under vispning. Sätt tillbaka kastrullen på plattan & vispa curden tills den tjocknar.
Blanda ner limeskalet och låt passionsfruktscurden svalna något innan du häller över den i en spritspåse & låter svalna ytterligare innan pralinskalen kan fyllas.
Passionsfruktsganache
300 g mörk choklad
1,5 dl grädde
30 g honung
140 g passionsfruktspuré (finns ofta i frysen)
80 g smör
Tina passionsfruktspurén
Finhacka chokladen & lägg i en bunke.
Koka upp grädde, honung & passionsfrukt. Häll över den hackade chokladen och vispa med stavmixer tills chokladen är smält.
Dela det kalla smöret i bitar och mixa allt tills ganachen är slät.
Häll ganachen i en spritspåse & låt svalna.
När det är dags att fylla pralinerna, lägg ett lager med curd i ca halva pralinen. Ställ in dem i fysen en kort stund och lägg sedan nästa lager med ganache, spara en bit högst upp så det är möjligt att lägga en botten av choklad.

