Knickers
2 dl strösocker
0,75 dl honung
0,75 dl glykos
0,75 dl vatten
2 små äggvitor
0,3 dl strösocker
3 msk florsocker, att pudra med
Kola
0,5 vaniljstång
1,5 dl strösocker
0,5 dl glykos
1 dl vispgrädde
45 g smör
1,5 dl salta jordnötter
Jordnötsganache
100 g mörk choklad
50 g mjölkchoklad
1 msk jordnötssmör
1,25 dl vispgrädde
1 msk honung
Fransk nougat
Blanda 2 dl socker, honung, glykos & vatten till nougaten i en kastrull. Koka till en sockerlag med en temperatur på cirka 130 grader.
Börja då sakta vispa äggvitorna i en skål och tillsätt lite socker i taget så att det blir en fin maräng.
När sockerlagen är uppe i 150 grader, häll då ner den i en tunn stråle i marängen. Vispa till en seg men fortfarande ljummen maräng.
Lägg bakplåtspapper i botten på en form som är cirka 20 × 20 cm & pudra papperet med lite florsocker. Doppa en slickepott i olja & lägg med hjälp av den över nougaten i formen. Pudra över ytterligare florsocker & tryck ut nougaten i formen.
Kola
Skär ett snitt längs vaniljstången och skrapa ner fröna till kolan i en kastrull. Tillsätt socker, glykos, grädde & smör. Värm på låg värme tills smöret har smält. Höj till medelvärme & låt koka tills kolan har en temperatur på 123°C.
Ta då kastrullen från värmen och häll kolan över nougaten. Strö över jordnötter & låt kolan sätta sig lite i rumstemperatur.
Ganache
Hacka båda chokladsorterna till ganachen fint. Lägg chokladen i en bunke.
Koka upp grädden med honungen i en kastrull. Häll den varma grädden över chokladen. Klicka i jordnötssmöret. Rör om med en värmetålig slickepott till en slät ganache.
Häll ganachen över kolalagret i formen och låt stelna i minst 6 timmar i rumstemperatur. Skär sedan i fina stänger.