laktos&glutenfritt.blogg.se

Laktos- och glutenfri receptsamling. Jag använder mig utav laktosfria produkter i samtliga recept även om det inte står, eftersom det enkelt går att byta ut vanligt smör, grädde osv till laktosfritt rakt av.

Knickers

Publicerad 2016-12-22 20:55:00 i Allmänt, Bakverk, Godis,

Recept från Sara Aasum Hultberg, http://www.koket.se/knickers-med-nougat-jordnotter-kola-och-choklad
Det blev välidgt gott men kolan blev aningen för hård och den franska nougaten kladdade en del när den var skuren & legat i burk någon dag så detta är två saker som behöver förbättras till nästa gång. 
 
Fransk nougat

2 dl strösocker

0,75 dl honung

0,75 dl glykos

0,75 dl vatten

2 små äggvitor

0,3 dl strösocker

3 msk florsocker, att pudra med

Kola

0,5 vaniljstång

1,5 dl strösocker

0,5 dl glykos

1 dl vispgrädde

45 g smör

1,5 dl salta jordnötter

Jordnötsganache

100 g mörk choklad

50 g mjölkchoklad

1 msk jordnötssmör

1,25 dl vispgrädde

1 msk honung

Fransk nougat

Blanda 2 dl socker, honung, glykos & vatten till nougaten i en kastrull. Koka till en sockerlag med en temperatur på cirka 130 grader.

Börja då sakta vispa äggvitorna i en skål och tillsätt lite socker i taget så att det blir en fin maräng.

När sockerlagen är uppe i 150 grader, häll då ner den i en tunn stråle i marängen. Vispa till en seg men fortfarande ljummen maräng.

Lägg bakplåtspapper i botten på en form som är cirka 20 × 20 cm & pudra papperet med lite florsocker. Doppa en slickepott i olja & lägg med hjälp av den över nougaten i formen. Pudra över ytterligare florsocker & tryck ut nougaten i formen.

Kola
Skär ett snitt längs vaniljstången och skrapa ner fröna till kolan i en kastrull. Tillsätt socker, glykos, grädde & smör. Värm på låg värme tills smöret har smält. Höj till medelvärme & låt koka tills kolan har en temperatur på 123°C.

Ta då kastrullen från värmen och häll kolan över nougaten. Strö över jordnötter & låt kolan sätta sig lite i rumstemperatur.

Ganache
Hacka båda chokladsorterna till ganachen fint. Lägg chokladen i en bunke.

Koka upp grädden med honungen i en kastrull. Häll den varma grädden över chokladen. Klicka i jordnötssmöret. Rör om med en värmetålig slickepott till en slät ganache.

Häll ganachen över kolalagret i formen och låt stelna i minst 6 timmar i rumstemperatur. Skär sedan i fina stänger.

 

 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela