laktos&glutenfritt.blogg.se

Laktos- och glutenfri receptsamling. Jag använder mig utav laktosfria produkter i samtliga recept även om det inte står, eftersom det enkelt går att byta ut vanligt smör, grädde osv till laktosfritt rakt av.

Glutenfria Wienerbröd

Publicerad 2016-08-28 19:08:00 i Allmänt, Bakverk,

För detta recept utgick jag ifrån Jessica Frej & Maria Blohms recept på Croissanter från boken Nytt bröd: baka gott utan gluten.
 
10 g jäst
400 g kall mjölk
½ tsk bakpulver
½ tsk salt
2 msk socker
70 g maizena majsmjöl
60 g rismjöl
100 g sojamjöl
30 g fiberhusk
 
150 g kylskåpskallt smör till kavling
Vaniljkräm eller annat röra/sylt till fyllning.
 
Vispa ut jästen i mjölken.
Rör ihop samtliga torra ingredienser i en separat bunke.
Vispa samman den torra blandningen med mjölkblandnigen.
Strö över fiberhusken & blanda snabbt & noggrant ihop degen.
Låt degen vila i en bunke övertäckt med plats i 2 timmar.
Om man vill göra vaniljkräm kan man passa på nu medan degen jäser.
 
Häll lite rismjöl på en bänk & kavla ut degen i en rektangel på 30x40 cm. 
Skiva det kalla smöret på halva degen & vik över den andra delen & knip ihop kanterna så smöret inte jan tränga ut. 
Kavla försiktig ut degen i en reklangel med samma mått, mjöla degen och kavel under tiden om nödvändigt.
Gör nu ett treslag genom att vika över den ena kortsidan till två tredjedelar av degen, vik sedan den andra kortsidan över den första vikningen så det blir tre lager. 
Vrid degen ett halvt varv & kavla ut degen till en rektangel med samma mått igen & gör ett treslag.
Kavla sedan ut degen igen och gör ett sista treslag.
Kavla slutligen ut degen i en rektangel med samma mått & skär ut fyrkanter med måtten 8x8 cm. Det blir ca 10-14 st.
Vik in samtliga fyra hörn mot mitten & tryck ner med tummen, lägg bröden på en plåt med bakplåtspapper & jäs under duk i 45 min.
Sätt ugen på 175 °C.
När bröden är färdigjästa tryck i en klick vaniljkräm/sylt/röra.
Grädda wienerbröden i mitten av ugnen i ca 30 min. 
Ringla lite choklad eller glasyr på toppen. 
 
För bästa hållbarhet låt wienerbröden svalna & frys in dem för att tina ett par minuter i ugnen på 225 °C vid nästa fikatillfälle.
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela