Saffransbiscotti
Jag testade två olika mjölvarianter, en med enbart mandelmjöl då det var vanligast förekommande i andra recept och så en med ca. 2/3 mandelmjöl, 1/3 rismjöl och lite fiberhusk. Smakmässigt och konsistensmässigt var det egentligen ingen skillnad men den med rismjöl i fick ett snyggare utseende. Nästa gång ska jag nog rosta mandlarna först då de blev aningen sega samt att jag ska ta lite mer saffran i.
0,5g saffran
2dl sötmandel
125g rumstempererat smör
3 ägg
2dl socker
7 dl mjöl (7dl mandelmjöl eller 5dl mandelmjöl+2dl rismjöl+2tsk fiberhusk)
2tsk vaniljsocker
1tsk bakpulver
Ugn 200⁰C
Vispa smör, socker och saffran poröst. Tillsätt sedan ett ägg i taget under vispning.
Blanda resterade ingredienser i en separat bunke och rör sedan ner i smeten. Vispa på låg fart en kort stund tills smeten gått ihop. För varianten med fiberhusk låt degen svälla ca 5-10min innan du lägger den på bakplåtspapper.
Dela upp degen i två jämna längder på en plåt med bakplåtspapper.
Grädda på nedre delen i ugnen ca 30min. Ta därefter ut plåten och sänk värmen till 120⁰C. Låt längderna svalna någon minut innan du skär den i lika stora bitar. Vänd bitarna med ena snittytan uppåt och låt torka i ugnen ca 30min. Ta ut plåten, lägg kakorna på galler och låt svalna.


(Längst fram och till vänster:enbart mandelmjöl, längst bak och till höger: mandelmjöl+rismjöl+fiberhusk)