laktos&glutenfritt.blogg.se

Laktos- och glutenfri receptsamling. Jag använder mig utav laktosfria produkter i samtliga recept även om det inte står, eftersom det enkelt går att byta ut vanligt smör, grädde osv till laktosfritt rakt av.

Macarons & tre olika smörkräm

Publicerad 2015-11-01 16:52:00 i Bakverk,

Ca 20-30 macarons (2 delar per macaron)

150g mandelmjöl, skiktat
150g florsocker, skiktat
120g äggvita, uppdelat i två skålar med 60g i varje
35g socker
150g socker, till sockerlagen
50g vatten, till sockerlagen

Ugn 160⁰C

Ett tips är att börja med att mäta upp allt i olika skålar för att resten ska gå enklare och snabbare.

Skikta mandelmjölet i en stor skål som kan rymma hela smeten, tänk på att det ska vara 150g skiktat.

Skikta florsockret i en separat skål, tänk på att det ska vara 150g skiktat.

Blanda samman mandelmjölet och florsockeret i mandelmjölets stora skål.

Vispa 60g äggvita till ett mjukt skum med elvisp, tillsätt 35g socker under vispning tills det blivit ett fast fluffigt marängskum.

Blanda socker 150g och vatten 50g i en liten kastrull, kocka upp på 6an (högsta värmen) och koka under omrörning tills sockerlagen är exakt 118⁰C.

Häll kvickt i sockerlagen i marängsmeten med låg fart.

Vispa blandningen på hög fart tills den kallnat och blivit glansigt, ca 10-15 min med elvisp.

Rör i 60g äggvitan i mandelblandningen och tillsätt ev. hushållsfärg och smaksättning om man vill att marängen ska ha smak. Ex. 1 tsk essens eller 1 tsk vaniljsocker.

Vänd i marängsmeten i mandelblandningen och mixa försiktigt med en slickepott till en jämn smet.

Mixa dock inte för mycket, smeten ska vara trögflytande.

Spritsa ut smeten i lagom stora prickar, som är ungefär lika stora på bakplåtspapper.

Om det blir små toppar på kakorna, slå plåten mot bordet ett par gånger.

Låt kakorna torka i minst 30 min, för att undvika att de spricker under gräddningen.

Sätt in kakorna i mitten av ugnen i ca 10-15 min (jag kör 11,5-12 min).

Lägg direkt av bakplåtspappret med kakorna från plåten så de svalnar.

Para ihop kakorna och lägg fyllning på den ena delen och sätt sedan ihop dem två och två och lägg in dem i kylen.

Smörkräm  

Nedan följer recept på de smörkrämer jag gjort, de räcker till en sats macarons.
Smaka alltid av smörkrämen så man vet att den har tillräckligt med smaksättning.

Päronsmörkräm

100g mjukt smör
2 äggulor
2 dl florsocker
3 tsk päronessens
Håshållsfärg

Vispa allt med elvisp tills det är fluffig.

Ställ in krämen i kylen en stund innan det är dags att spritsa ut den på kakorna.

Hallonsmörkräm

100g mjukt smör
2 dl florsocker
1 äggula
1 tsk vaniljsocker
3 msk hallonsylt
Hushållsfärg

Vispa allt med elvisp tills det är fluffig.

Ställ in krämen i kylen en stund innan det är dags att spritsa ut den på kakorna.

Citronsmörkräm

100g mjukt smör
2 dl florsocker
1 äggula
2 tsk vaniljsocker
4 tsk färskpressad citron
Hushållsfärg

Vispa allt med elvisp tills det är fluffig.

Ställ in krämen i kylen en stund innan det är dags att spritsa ut den på kakorna.

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela