Pepparkakor
Recept & inspiration hämtat från nogluforme, det blev en smidig deg som var både enkel att kavla & baka ut tunt utan att den bubblade upp.
Ingredienser
Krydkok
30g Mörk sirap
75g Vatten
6g Kanel, mald
6g Nejlika, mald
6g Ingefära, mald
1g Bikarbonat
Mjölmix
165g Rismjöl
40g Majsmjöl
40g Potatismjöl
3g Bikarbonat
7g Xantangummi
125g Smör, rumstempererat
160g Socker
Starta ugnen på 175°c varmluft.
Ta fram smöret & dela i kuber så det blir rumstempererat.
Väg upp vatten, sirap, kryddor & bikarbonaten till kryddkoket.
Koka up i liten kastrull & vispa samtidigt.
När det tjocknat (det går väldigt fort)
ta av från värmen & låt svalna till rumstemperatur. (Om kryddkoket är för varmt så smälter det smöret & degen blir lösare, vilket påverkar konsistens & resultat.)
Blanda mjölmixen i en skål, använd en gaffel.
Väg upp smör & socker i en bunke & blanda väl med en gaffel.
Tillsätt kryddkoket & blanda till en jämn massa.
Tillsätt mjölmixen & blanda väl med gaffel.
Stjälp upp degen på bänken & knåda samman, utan att tillsätta mer mjöl.
Degen går att kavla & baka direkt när den är klar.
Kavla degen på mjölad bänk (rismjöl) med rismjöl även på toppen till önskad tjocklek, den går att få väldigt tunn.
Stansa önskade former, ta bort kantbitarna & flytta pepparkakorna till en bakplåtsklädd plåt, det görs bäst med en tunn palett eller stekspade i metall.
Baka kakorna i ca 9-12min, beroende på ugn, tjocklek & hur välgräddade man vill ha dem.
Låt pepparkakorna vila ett par minuter på plåten & flytta sedan över dem till ett galler för att svalna.
Kantbitarna knådas samman & kavlas om och om igen, tills all deg är bakad.



